Nieuws

Nadat organist Jochem Schuurman het Deuxième Choral van Johan G.Koers op 1 augustus 2014 in première bracht tijdens een concert in de Grote Kerk te Harlingen en het op donderdag 7 augustus nogmaals presenteerde tijdens een concert in de Grote Kerk te Ouddorp,verzorgde hij op zaterdag 27 september opnieuw een eerste uitvoering van een recent werk van de componist. Het betrof diens Verbum supernum prodiens. Het stuk werd geschreven in opdracht van de Stichting Organum Frisicum ter gelegenheid van haar 20-jarig bestaan. Het driedelige werk werd gespeeld tijdens een kort concert in de Rotondekerk van Terband.Dit concert was onderdeel van de najaarsexcursie van Organum Frisicum. Het eerste exemplaar werd bij die gebeurtenis door Otto Roelofsen, voorzitter van de stichting, uitgereikt aan Johan G.Koers. De deelnemers aan de excursie ontvingen allen een exemplaar. Het stuk , dat uitgegeven is door Boeijenga Music Publications, is inmiddels verkrijgbaar bij  muziekhandel Boeijenga te Leeuwarden. Een impressie van de najaarsexcursie werd in oktober uitgezonden in het radioprogramma Musica Religiosa. Daarin was ook een interview met de componist te horen en kreeg het stuk haar radio-première.

Op zaterdag 25 oktober 2014 was Gert-Jan Schuurman (leerling van Johan G.Koers) deelnemer aan het 27ste orgelconcours van de Stichting Groningen Orgelland. Dit vond plaats in de Petruskerk te Leens, met haar monumentale Hinsch orgel uit 1733. Schuurman vertolkte (als vijfde deelnemer in het ochtendgedeelte van het concours) de Nocturne van Johan G.Koers. De Orgelvriend (nr. 12, december 2014) daarover: “Kandidaat nr. 5, Gert Jan Schuurman viel op door het hedendaagse stuk, dat hij ten gehore bracht: Nocturne van Johan G.Koers (1953). De componist was zelf bij de uitvoering aanwezig. Tot in het middag-juryberaad is deze inbreng positief besproken”.

In de eerste maanden van  2015 hoopt organist David de Jong een cd op te nemen op het monumentale Adema orgel van de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing te Raalte. Daarop zullen werken van onder andere Flor Peeters, Louis Vierne, Charles Tournemire, Olivier Messiaen en David de Jong te horen zijn. Maar ook de ongeveer 12 minuten durende Invocation van Johan G.Koers zal een plaats krijgen op deze bijzondere cd. Het driedelige werk is gebaseerd op fragmenten uit de melodie van “O, Traurigkeit, o Herzeleid”. Ruthger Franssen (leerling van Johan G.Koers) bracht het werk in 2013 ten gehore tijdens het Nationaal Orgel Concours te Elburg en wist daarmee een derde prijs te winnen.

Op 28 januari 2015 voltooide Johan G.Koers zijn Passaglia voor piano. Het werk is geschreven voor de in de Verenigde Staten van Amerika woonachtige concertpianiste Annemieke Spoelstra (New England), afkomstig uit Hoogeveen en leerlinge van onder andere Tan Crone.

Het Collegium Musicum Salland onder leiding van Henk Ophoff heeft inmiddels het Nunc Dimittis van Johan G.Koers op repertoire genomen ( zie verder: de website van dit koor). Al eerder voerde het Collegium Vocale Reformatum onder leiding van Jan Pranger (Groningen) het Pater Noster van Johan G.Koers uit.

Op zondag 28 november 2015 heeft in de Grote Kerk te Doetinchem een Adventsconcert plaatsgevonden met werken van Nederlandse componisten. Het programma werd gevuld met muziek van onder andere Henk Badings, Maurice van Elven , Hans Leenders en Johan G.Koers, wiens Hymnus Veni Redemptor Gentium werd uitgevoerd.

Na enige vertraging zullen binnenkort -verdeeld over twee bundels- het Lamentoso en de Invocation (deel 5 van de orgelwerken van Johan G.Koers) en de Sonatine en het Deuxième Choral (deel 6 van diens orgelwerken) worden gepubliceerd door Boeijenga Music Publications te Leeuwarden. Naar verwachting zullen de bundels al in het begin van 2016 verkrijgbaar zijn.

Op zondag 27 februari 2016 heeft de organist Theo Jellema het Versus Alleluiatici van Johan G.Koers uitgevoerd tijdens een concert in  Zürich in Zwitserland. Het was voor de vierde keer, dat de organist van de Grote-of Jacobijnerkerk te Leeuwarden het werk ten gehore bracht: eerder deed hij dat op het Müller orgel in zijn eigen kerk (twee keer) en op het recent gerestaureerde Hinsch orgel van de Grote Kerk te Harlingen.Al eerder werden door Dirk S.Donker werken van Johan G.Koers uitgevoerd in het buitenland (Duitsland): het betrof concerten in de Dom in Verden (Prélude et fugue) en de Abteikriche in Recklinghausen (Nocturne). Hoorniste Corina Liefers (solohoorniste Orkest van het Oosten) voerde het aan haar opgedragen “Musica per corno solo” uit in het conservatorium van Oslo.

De hierboven reeds genoemde cd met orgelwerken, gespeeld door David de Jong op het Adema orgel van de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing te Raalte,is inmiddels uitgebracht via het bekende label Tulip Records te Kampen.Hij is verkrijgbaar via genoemd label, maar ook te bestellen bij David de Jong in Den Ham, waar hij voor de sterk gereduceerde prijs van €12,50 te verkrijgen is.

Inmiddels heeft de cd een uitstekende pers gekregen. Op Orgelnieuws.nl maakt Joost van der Veer melding van “de aangrijpende Invocation”van Johan G.Koers. Lourens  Stuifbergen schrijft in zijn recensie over de cd in het meinummer van De Orgelvriend (2016): “Het orgelwerk van Johan G.Koers vraagt om herhaald luisteren, want zijn niet altijd even toegankelijke  oeuvre is beslist belangwekkend.De bijzondere schoonheid ervan laat De Jong horen in een mooie uitvoering van Invocation, gebaseerd op de melodie van  het koraal “O, Traurigkeit, o, Herzeleid”.In het blad “Kerk en Muziek” spreekt recensent Arjan Versluys over “een meesterwerk”.

Het werk “Die Nacht ist vorgedrungen-Jochem Klepper gewidmet ” is voltooid in het voorjaar van 2017.

De organist Jochem Schuurman (oud-leerling van Johan G.Koers) wordt sedert het najaar van 2016 weer gecoacht door Johan G.Koers. In mei 2017 won  Schuurman, die Cum Laude afstudeerde aan het conservatorium te Groningen, de tweede prijs  tijdens het Internationaal César Franck Concours, dat gehouden werd in de Kathedrale Basiliek van Sint Bavo te Haarlem .Ook werd aan hem met een grote meerderheid aan stemmen de publieksprijs toegekend.

Per december 2017 is Jochem Schuurman benoemd tot titulair-organist van de Grote- of Martinikerk te Franeker.

In de herfst van 2018 zullen er opnamen worden gemaakt ten behoeve van een cd, die zal verschijnen in het kader van het 25 jarig bestaan van de Stichting Organum Frisicum. Deze cd wordt uitgebracht in combinatie met een jubileumboek van de hand van Theo Jellema over de Friese orgelcultuur na 1945.Het programma zal grotendeels worden opgebouwd met werken van Friese componisten, zoals Piet Post en Gerrit Stulp. Een niet onbelangrijk deel hiervan zal worden gevuld met werken van Johan G.Koers: zijn Deuxième Choral, Jochen Klepper gewidmet en Verbum supernum prodiens zullen worden ingespeeld door Jochem Schuurman. Daarvoor zullen het Pels orgel (1966) in de Fontein te Drachten , het Reil orgel (1959) in Trinitas te Heerenveen en het Van Vulpen orgel van de Sint Mattheüskerk te Joure worden ingezet. De andere solisten ten behoeve dan deze cd zijn Theo Jellema en Peter van der Zwaag.

Op 24 juli2017  voltooide Johan G.Koers zijn Movimento I voor piano, op 2 november 2017 werd Movimento II, voor clavecimbel voltooid. Beide werken voltrekken zich in langzaam tempo en zijn gebaseerd op een dodecafone toonreeks.

Op zaterdag 17 februari 2018 heeft David de Jong een concert gegeven in de Doopsgezinde Kerk te Heerenveen (orgel, klein-cembalo en pedaalspinet). Op het programma werken van oude meesters en componisten uit het moderne tijdperk. Daarbij 2 eerste uitvoeringen: de Passacaglia voor 2 clavecimbels van de concertgeven zelf en Movimento II voor clavecimbel van Johan G.Koers.

Op zaterdag 14 juli, aanvang 16.00 uur hoopt Jochem Schuurman een concert te verzorgen in de orgelserie van de Grote-of Jacobijnerkerk te Leeuwarden. Hij speelt werken van Matthias Weckmann, Mendelssohn, Vierne en Dupré. Tijdens dit concert zal ook de première plaatsvinden van “Jochen Klepper gewidmet”(2017) van Johan G.Koers.Theo Jellema in het programmaboekje van de orgelconcerten in Leeuwarden:” Johan Koers schreef in de afgelopen jaren verscheidene belangrijke orgelwerken”. De uitvoering  van het stuk is te beluisteren via de Sound Cloud van Jochem Schuurman, te bereiken via zijn website. Klik vervolgens op “muziek”.

Op donderdag 26 juli , aanvang 20.00 uur hoopt Jochem Schuurman een concert te verzorgen in de orgelserie van de Boven- of Sint Nicolaaskerk te Kampen. Hij bespeelt tijdens dit concert zowel het Reil orgel (1999) als het beroemde Hinsch orgel.Het programma vermeldt werken van Bruhns, Bach en Petr Eben (Finale uit “Sonntags Musik”. Ook zal hij het aan hem opgedragen Deuxième Choral van Johan G.Koers voor het voetlicht brengen.

Op vrijdag 28 september heeft Jochem Schuurman een eervolle tweede prijs gewonnen tijdens het vijfde internationale Buxtehude Wettbewerb in Lübeck en Hamburg.In de finale, die gehouden werd in de Sankt Jakobikirche in Lübeck, moest een compleet concertprogramma worden afgewerkt.In het centrum daarvan daarin stond “Jochem Klepper gewidmet” van Johan G.Koers. Bij monde van jurylid Pieter van Dijk  werd meegedeeld, dat men zeer onder de indruk was van dit werk.

Andere concoursen in het verleden, waarbij leerlingen van Johan G.Koers in de prijzen vielen waren onder andere het Nationaal Orgel Concours te Elburg (David de Jong, tweede prijs en Ruthger Franssen ,derde prijs) , het concours van de Stichting Groningen Orgelland ( Jakob Adema, tweede prijs en Jochem Schuurman, eerste prijs), het Internationaal César Franck Concours in de Karthedrale Basiliek van Sint Bavo te Haarlem (Jochem Schuurman, tweede prijs).

Op zondag 28 oktober zal er in Trinitas te Heerenveen een concert plaatsvinden, te geven door Gerrie Meijers (orgel) en Charlotte Riedijk (sopraan). Op het programma werken van onder andere Constatijn Huijgens,Peter Planyavski en Johan G.Koers, wiens Ave Maria zal worden uitgevoerd. In 2019 hopen de beide uitvoerenden een concert te geven in het Orgelpark te Amsterdam, ook dan zullen werken van Johan G.Koers worden gepresenteerd.

Op woensdag 13 februari 2019 hoopt Broer de Witte tijdens een lezing over de Friese Orgelcultuur na 1945 in de Lutherse Kerk te Leeuwarden een uitvoering te verzorgen van Verbum Supernum Prodiens van Johan G.Koers. Inmiddels heeft hij als clavecinist het aan hem opgedragen Movimento II voor clavecimbel in studie genomen.

Carson Cooman, organist in residence van Harvard University, heeft de Nocturne van Johan G.Koers op repertoire genomen. De organist heeft te kennen gegeven, meer werken van Johan G.Koers te willen spelen tijdens zijn concerten.

Op zaterdag 3 augustus hoopt Jochem Schuurman te Deuxième Choral van Johan G.Koers uit te voeren op het Adema orgel van de Kathedrale Basiliek van Sint Bavo in Haarlem.Verder werken van onder andere Widor, Vierne en Messiaen.

In 2019 hoopt Johan G.Koers een nieuw orgelwerk te voltooien: het betreft “Victimae Paschali Laudes”. Het werk is gebaseerd op sereële toonreeksen en motieven uit de gelijknamige Gregoriaanse Paassequens.Het werk is inmiddels voltooid en wel op 13 juni 2019 en werd opgedragen aan Ruthger Franssen te Noordhorn.De titel luidt nu: “Laudes”.

)p vrijdag 10 mei,aanvang 20.00 uur zal er in de Sixtuskerk te Sexbierum een concert plaatsvinden, waarbij de nieuwste cd van David de Jong zal worden gepresenteerd. Deze cd , die voor het grootste deel  werd opgenomen op het monumentale Bakker en Timmenga orgel  van de Sixtuskerk, wordt geheel gevuld met orgelwerken van de Haarlemmer componist Jacob Bijster (1902-1958).Ook diens lied “De Morgenstond” is in het programma opgenomen.Het wordt vertolkt door de mezzo-sopraan Valeria Boermistrova. Ook zij zal te horen zijn tijdens het presentatieconcert. Naar het bovengenoemde lied van Bijster zal ze op 10 mei werken zingen van Arthur Honneger, André Caplet en Johan G.Koers (Ave Maria).Dit concert zal op vrijdag 24 mei worden herhaald in de Gereformeerde Kerk (vrijg.) te Den Ham.

Op zaterdag 25 mei hoopt Jochem Schuurman een concert te verzorgen in de Hervormde Kerk te Farmsum. Op het programma naast werken van onder andere Mendelssohn en Duruflé  “Jochen Klepper gewidmet”van Johan G.Koers.

Op zaterdag 2 juni hebben David de Jong en Jochem Schuurman het slotconcert verzorgd van de jaarvergadering van KVOK en VGK. Dit vond plaats in de Grote- of Sint Clemenskerk te Steenwijk. David de Jong speelde (mede in verband met zijn recent verschenen cd met werken van Bijster) uitsluitend werken van deze Haarlemmer componist (1902-1958). Jochem Schuurman speelde de Missa pro organo in tempore inquietudines van Piet Post en” Jochen Klepper gewidmet” van Johan G.Koers.Mede naar aanleiding van dit concert zal er in het novembernummer van het maandblad Het Orgel van de KVOK een door David de Jong te schrijven artikel over dit stuk worden opgenomen.

Sedert november 2019 was Johan G.Koers bezig met het schrijven van zijn Toccata nr. 2 voor orgel. Het werk werd voltooid op 4 augustus 2020.

Op zaterdag 8 augustus geven Gerwin Hoekstra, Peter van der Zwaag en Jochem Schuurman via het You Tube kanaal van de Stichting Orgelleeuw ( Grote -of Jacobijnerkerk te Leeuwarden) een concert, te beluisteren vanaf 20.00 uur. Onder de titel “Nederlandse Muziek van nul tot nu”  wordt een volledig Nederlands programma uitgevoerd.Jochem Schuurman hoopt zijn aandeel af te sluiten met de première van “Laudes” (2019) van Johan G. Koers (zie boven). Het werk is inmiddels uitgegeven bij Boeijenga Music Publications te Leeuwarden. Verdere informatie over het concert van zaterdag 8 augustus 2020 is te vinden op de website van Jochem Schuurman en de Stichting Orgelleeuw.

Op dinsdag 15 december voltooide Johan G.Koers zijn Movimento III voor klein orgel. Dit als vervolg op de twee andere stukken (Movimento I en II, die in 2017 werden geschreven). Net als deze twee stukken (piano, resp. clavecimbel) voltrekt ook dit werk zich in een langzaam tempo en is het gebaseerd op een dodekafone toonreeks.

In oktober 2020 verscheen er onder de titel “Hommage” een dubbel-cd met historische opnamen van Haite van der Schaaf (orgel) en Annelies van der Schaaf-Bos (alt).Op deze dubbel-cd zijn opnamen te horen van orgels in onder andere de Nieuwe Kerk te Amsterdam, de Sankt Ludgerikirche te Norden,de Grote-of Sint Bavokerk te Haarlem en de Grote-of Jacobijnerkerk te Leeuwarden.Er worden werken gezongen en gespeeld van onder meer Dietrich Buxtehude, Johann Seb. Bach , Wolfgang Amadeus Mozart, Petr Eben en van Nederlandse componisten uit heden en verleden, zoals Jan Pzn. Sweelinck, Anthoni van Noordt, Henk Badings (concert in de Doopsgezinde Kerk te Heerenveen,1993), Daan Manneke ,Cor Kee en Johan G.Koers. In het orgelprogramma van Radio Bloemendaal heeft Kees Schuurman in een programma van een uur aandacht geschonken aan dit belangwekkende project. Het geheel is blijvend te beluisteren via de website van Radio Bloemendaal. Ook de  Fantasia super De Profundis van Johan G.Koers (concert in de Grote-of Jacobijnerkerk te Leeuwarden, 1997) is hierin opgenomen.

De dubbel-cd “Hommage” is te bestellen bij Annelies van der Schaaf-Bos, die ook het initiatief nam, om dit fraaie document te realiseren. Dat kan via haar emailadres: h.schaaf66@upcmail.nl